top of page
  • Forfatterens bildeIsabel Bjurmalm

Båten som seiler på solstråler

Framtiden er elektrisk, også på sjøen. Elektrifisering av båter er i ferd med å skje nå. Vi tror at solens energi er en av veiene til et bærekraftig båtliv. Den er ren, gratis og tilgjengelig for alle.


Tror du det samme? Da kan du bli med oss på dette eventyret i vår nye emisjonsrunde som åpnes for tegning den 26.oktober.


Freepower blir til

Seilbåten til Martin "Hajjen" i sin "hemmaskärgård" på Bohuskysten, sommeren 2012.

Det hele startet i en seilbåt på Bohuskysten i Sverige.


Hver gang Martin satte seil og og slo av den bråkete og stinkende motoren, kunne han endelig nyte turen på havet. Kun lyden fra naturens egne krefter i møte med båten var det som hørtes. Hva om han bare byttet til en elmotor, så ble opplevelsen komplett? Og bare lade batteriet direkte fra solen? Så slapp han å legge turen innom en marina.


Hva om dette kunne fungere på en vanlig motorbåt også?


Martin, som har seilt mye og er elektroingeniør av yrke, lot ideene spinne i hodet. Med på båten mønstret snart Isabel, som også likte å ferdes på sjøen og hadde reisen like mye som målet. Som designer ble ideene til Martin piffet opp med fokus på behov, gode opplevelser og enkelhet for brukeren.


Deretter tok det helt av. Ideene vokste og entusiasmen til å få til prosjektet like så.


Vi ville så mye, men får vi det til?


Vi ville lage en båt som spilte på lag med naturens krefter.

Vi ville ta naturopplevelsen tilbake på sjøen.

Vi ville lage en båt som mange fikk nytte og glede av.

Vi ville bidra med å gjøre båtlivet bærekraftig for framtiden.

Vi ville demokratisere båtlivet så flere kunne velge et bærekraftig alternativ.


Målet vårt ble tydelig. Designe en båt som kan bidra i stor skala med å nå 1,5 gradersmålet i Parisavtalen. Da må vi tenke stort, smart og samtidig så enkelt som mulig. Slik ble ideen om Freepower til.


Første prototype er på vannet og forhåndsbestillinger mottatt. De første viktige steg er tatt, nå er det bare å fortsette. For ja, vi skal få det til.


🚤☀️🌊♻️


Freepower prototypen "Elin" i sitt hjemmefarvann i Tønsbergs skjærgård, sommeren 2022

Solen – energien som er til for alle


Hvorfor har vi valgt solen som energikilde?


"Vi är på väg mot en soldriven världsekonomi", sier Johan Rockström, klimaforsker og sjef for Potstaminstitutet i Sverige. Det tror vi også sa vi til hverandre, og jobbet videre med ideen om solcelletak.


Jorden får like mye energi fra solen på to timer som hele verdens befolkning bruker på et år. (Kilde: Fortum) Her ligger det mye uutnyttet energipotensiale tenkte vi, og fortsatte med konseptet om solenergi til Freepower.


Solens energi er også den reneste og edleste av alle typer energi. Og den er gratis. Og den er "kabelløs".


Solen gir Freepower ren, gratis energi som kan høstes hvor som helst båten brukes i verden. Dette gjør den helt uavhengig av ladeinfrastruktur, autonom, gratis drivstoff og 100% CO2 fritt utslipp, og kan brukes i alle farvann over hele verden.


Med solens energi blir det mulig å demokratisere båtlivet.


 

Nå har vi bare nevnt hva solen betyr for Freepower. Det finnes mange flere tanker og ideer rundt andre designvalg av Freepower, som f.eks egen elektronisk sentral modul for verdiøkende digitale tjenester til Freepower, alt via en egen App.Noe du lurer på?

Ta kontakt med Martin for en prat. Mobil: 412 777 01, e-post: martin@freepower.no


Ses!


54 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page